Indian Summer: heerlijk nazomeren

September, het is voor velen niet meteen de favoriete maand. De kinderen moeten weer naar school en ook voor volwassenen is de vakantie slechts een vage herinnering. Er is echter nog lang geen reden om de zomer los te laten.

De bladeren beginnen stilaan te verkleuren en hier en daar dwarrelt er al eens eentje naar beneden, paddenstoelen duiken vooral in vochtige jaren al massaal op en trekvogels pakken hun koffers. Toch is het nog lang geen herfst. De gemiddelde temperatuur (volgens het KMI) voor België in de maand september is 14,9 °C, waar dat voor augustus 18 °C is. Nog tot in oktober kan het 20 à 25 graden worden.

Eigenlijk vind ik het in de zomer vaak te warm voor verre fietstochten of wandelingen. Droge nazomerdagen zijn voor mij een pure luxe waar ik me maar al te graag in wentel.

Toch een mindere dag? Niet getreurd! In de regen wandelen kan ook heerlijk zijn. Spring over (of in!) plassen, waad door de modder en voel de druppels op je gezicht.

Vrouw wandelt over een zandvlakte
Wandelen op de Lommelse Sahara in september. Foto: Jo Cuenen

Zee, strand en nazomerzon!

Het is nu ook het ideale moment om lekker te gaan uitwaaien aan zee. Het is nog niet echt koud, maar toch een pak rustiger dan tijdens het hoogseizoen. In de duinen is het nu wat minder warm dan onder de verzengende zomerzon. Je vindt er nog volop vlinders, zoals de kleine vuurvlinder. De duindoorn en rozenbottel produceren mooie bessen, net als de kamperfoelie. Die laatste staat ook volop in bloei.

In drassige gebieden aan de kust kleurt de zeekraal nu mooi rood. Een streling voor het oog. Ook braambessen kan je nu volop plukken. Let wel op dat je ze eerst even wast en/of kiest voor de bessen die het hoogst aan de struik hangen, want ze kunnen besmet zijn met parasieten zoals de vossenlintworm.

Braambessen aan struik
Braambessen in september (op de Mechelse Heide). Foto: Jo Cuenen

Vogels en vlinders spotten

Vooral langs grote rivieren, aan waterplassen en langs de kusten van België en Nederland, zie je nu duizenden trekvogels overvliegen. Soms blijven ze een paar dagen hangen, of verzamelen ze in grote groepen voor ze wegtrekken. Verrekijker mee en genieten maar. Lees hier meer over de vogeltrek!

De meeste mensen trekken naar Haspengouw tijdens de bloesemperiode, maar ik vind het er vooral aan het einde van de zomer heerlijk toeven. Wanneer de fruitplukkers verdwenen zijn met hun volle kratten appelen en peren, trekt het rottend fruit op de grond heel wat vlinders aan zoals dagpauwogen en atalanta’s. Sommige vlinders kan je nog tot eind oktober op zonnige dagen zien fladderen.

Bloeiende herfststijlloos
De herfststijloos, de krokussen van het najaar! Foto: Meneerke bloem

Laatbloeiers

In september en zelfs later staan er nog heel wat bloemen in bloei. Sommigen beginnen er zelfs pas op het einde van de zomer aan. Zie je een bloem die op een krokus lijkt die zich van seizoen heeft vergist? Dat is de herfststijloos. In de duinen vind je heel wat lieflijke bloemen zoals de parnassia, die nu in topconditie verkeert. Ook klimopplanten (die minstens 6 jaar oud zijn) staan nu in bloei en lokken hommels, solitaire bijen en vlinders. Ook libellen zoeven nog volop heen-en-weer.

Damherten en edelherten worden bronstig. Het is al vechten, versieren en kabaal maken wat de klok slaat. Je hoort en ziet hen nu sneller dan de rest van het jaar. Er worden speciale excursies georganiseerd, o.a. in de Oostvaardersplassen, Grenspark Kempen-Broek, de Amsterdamse Waterleidingsduinen en de Hoge Veluwe.

Braambessen in september (op de Mechelse Heide). Foto: Jo Cuenen

Meer inspiratie voor natuuravontuur het hele jaar door vind je in het Woudapen natuurdoeboek.

button(1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: