Eekhoorns, pluizige luchtacrobaten

Wat vrolijkt je wandeling meer op dan het onverwacht spotten van een eekhoorn? Iedereen houdt van dit pluizig zoogdiertje dat opvalt door zijn lange staart en mooie oorpluimen. Maar wat eet een eekhoorn, waar kan je hem spotten en hoe kan je eekhoorns in je tuin helpen?

Je vindt de eekhoorn in parken, bossen en zelfs in tuinen. Het dier is snel en handig, en kan enorm goed springen. Als een echte acrobaat springt hij van boom naar boom. Zijn staart helpt om het evenwicht te bewaren bij het klimmen en springen.

De eekhoorn maakt zijn nest graag in holle bomen. Als hij geen boomholte vindt, bouwt hij een bolvormig nest van takjes, bekleed met gras, bladeren en mos. Vaak heeft hij verschillende nesten om op te drogen, te schuilen of op z’n gemak een nootje te kraken.

Eekhoorn op nestkastje aan boom.
Er bestaan speciale nestkastjes en voederhuisjes voor eekhoorns. Foto: Anneke Bloema

Wat eten eekhoorns?

De eekhoorn is een knaagdier. Hij eet vooral zaden en noten, maar ook schors, een paddenstoel, insect of zelfs een jong vogeltje zet hij met plezier op het menu. Hij is bekend om zijn wintervoorraad van eikels en noten, die hij in de herfst aanlegt en op verschillende plekken begraaft. Voor hij zijn buit verbergt, kijkt hij eerst goed om zich heen om er zeker van te zijn dat er geen dieven in de buurt zijn.

Hij houdt geen echte winterslaap, maar een winterrust.  Als hij wakker wordt, huppelt hij naar een van zijn geheime voorraadjes.

Weetjes over de eekhoorn

  • De soort die je bij ons van nature vindt, is de rode eekhoorn. Die kan heel wat verschillende kleuren hebben, van heel donker tot bijna geel.
  • De lange pluimstaart helpt niet enkel om het evenwicht te bewaren, eekhoorns gebruiken hem ook om met soortgenoten te communiceren. Met de staart houden ze zich ook warm in te winter. Op hete zomerdagen fungeert hij als parasol.
  • Laat je niet vangen door zijn schattige uiterlijk. Eekhoorns kunnen zich goed verweren en hard krabben en bijten wanneer bijvoorbeeld een boommarter hen probeert te vangen.
  • Eekhoorns hebben geen notenkraker nodig. Met hun tanden breken ze een hazelnoot in één keer doormidden!

Eekhoorns spotten 

Meestal zit de eekhoorn in de bomen. Je ziet hem dan om de stam heen naar boven rennen. Hij cirkelt om de boomstam heen om vijanden om de tuin te leiden. Met een beetje geluk betrap je een eekhoorntje dat over de grond van boom naar boom holt.

Aan een afgeknaagde dennen­appel kan je zien of er een eek­hoorn of een ander dier aan heeft geknaagd. De eekhoorn eet de zaadjes uit de dennenappel op. Hij eet hem daarbij helemaal kaal, maar de vezels steken er wel nog uit.

Tekening van een door een eekhoorn afgeknaagde dennenappel.
Dennenappel afgeknaagd door eekhoorn. Uit: het Woudapen natuurdoeboek. Tekening door Tinne Van den Bossche

Eekhoorns voeren

Eekhoorn in de tuin? Dan kan je hem een handje helpen door hem te voederen of een nestkast voor eekhoorns op te hangen. Geef zeker geen etensresten, zoute nootjes of melk. Wat je wel kan geven, zijn ongezouten pinda’s, beukennootjes, rozijnen, hazelnoten en walnoten.

Bij heel wat dierenspeciaalzaken en tuinwinkels kan je een voederhuis of voedersilo voor eekhoorns kopen. Of bestel er een online.

Eekhoorn aan boomholte.

Bronnen: ‘Buiten gebeurt het’ van Arjan Postma (Meulenhoff Boekerij bv, Amsterdam), ‘De dieren- en plantengids voor onderweg’ van W. Eisenreich, A. Handel en U.E. Zimmer (Kosmos Uitgevers), Roots Magazine, Natuurpunt.be

Een gedachte over “Eekhoorns, pluizige luchtacrobaten

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: