Pizza natura: fleurige zomerpizza met wildpluk

Ilse van Find your Nature heeft een missie: mensen laten genieten van al het lekkers dat de natuur te bieden heeft. Als biologe kent ze de kneepjes van het vak wat wildplukken betreft. Daarom deelt ze regelmatig verrassende natuurrecepten met ons. Deze keer toont ze een wel heel bijzondere manier om die zelfgemaakte pizza net dat beetje extra te geven met eetbare wilde kruiden.

Fleurige zomerpizza met wildpluk kruiden

Dit is het recept voor 4 pizza’s. We eten hier trouwens 2 pizza’s per persoon van 😉

Wat je nodig hebt:

Voor de deeg

  • 300 gram (spelt)bloem
  • 10 gram verse gist (1/4de van een blokje gist)
  • 1/4de koffielepel zout
  • een scheutje olijfolie

Verder:

  • Bio tomatensaus
  • (vegetarische) kaas
  • Groentjes, zoals champignons, ui, paprika, courgette, olijven, …
  • Eventueel ananas
  • Kruiden naar smaak
  • Blaadjes van wilde planten en wilde bloemen (zie recept hieronder)

 

Pizza met wilde kruiden
Fleurige zomerpizza met wilde kruiden.

Hoe je het maakt:

  • Kneed de ingrediënten voor de deeg goed tot je een mooie bol hebt.
  • Voeg hier fijngesnipperde rozemarijn en tijm aan toe.
  • Laat een halfuur rijzen in een kom met een handdoek erop. Kies hiervoor een warme plek (minstens kamertemperatuur).
  • Verdeel de bol in vier delen.
  • Rol ze uit tot platte pannenkoeken en leg je pizzabodems op een met olie ingesmeerde pizzabakplaat.
  • Besmeer de pizza’s met (biologische) tomatensaus naar keuze.
  • Strooi er geraspte (vegetarische/veganistische) kaas over (dus niet de kaas als bovenste laag!).
  • Garneer met groentjes. Mijn favorieten zijn champignons, ui, paprika en courgette. Op de open plekjes prop ik nog wat olijven en stukjes ananas.
  • Kruid naar smaak met peper, zout en spaghettikruiden.
  • Voeg ook lekkere, verse kruiden toe, zoals tijm en marjolein.
  • Besprenkel eventueel met olijfolie.
  • Dan komen de wilde planten: bestrooi de pizza met jonge blaadjes naar keuze van zevenblad, brandnetel, melganzevoet, kaasjeskruid, witte dovenetel en bloemen zoals goudsbloem, wilde marjolein, tijm en bieslookbloemen. Goudsbloem, wilde marjolein, tijm en bieslook kan je gerust mee laten bakken. Meer fragiele bloemen zoals komkommerkruid, madeliefje, viooltjes, stokroos, kaasjeskruid en cosmea doe je er best pas op na het bakken.
  • Bak 25 minuten op 200°C.

 

Ilse Plessers plukt bloemen


Pluk jij ook wild?

Wildplukken is een heerlijke manier om meer in contact te staan met de natuur. Lees, voor je ‘in het wilde’ weg begint te plukken, even onze tips voor wildplukken.

Over Ilse

Als biologe is Ilse Plessers gepassioneerd door de natuur en natuurlijk leven. Samen met haar man Jan, die boswachter is, begon ze het project Find your Nature. Ze delen hun ervaringen, kennis en ideeën met de wereld via workshops, wandelingen en activiteiten.

 

 

Ilse en Jan runnen ook een ecoglamping in Bilzen (Belgisch Limburg). Je kan er overnachten in een gezellig ingerichte tent midden in de natuur. Op De Krekelwei gaan gezelligheid, ecologie en comfort hand in hand. Bij het ontbijt kan je proeven van verse, homemade producten uit eigen tuin.

 

Meer inspiratie voor natuuravonturen vind je in Woudapen, ons natuurdoeboek voor kleine bosontdekkers en heidehelden!

button(1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: