Dieren fotograferen als een pro

Dieren kijken is leuk. Als je dan nog coole foto’s kan maken van al het wild dat je spot, wordt het helemaal leuk! Fotografe Anneke Bloema geeft haar beste tips voor denderende dierenfoto’s. Een kleine workshop fotografie!

Sta vroeg op (of ga laat slapen)
Heel wat dieren, zoals reeën en hazen, zijn het meest actief in de schemer, wanneer het al wat donker wordt of het nog een beetje donker is. Sta eens vroeg op. Of ga ’s avonds op pad, een paar uur voordat de zon ondergaat. Dan kan je fotograferen tot het daar te donker voor wordt.

Begin in je eigen tuin
Bij het fotograferen van dieren denken we vaak aan woeste expedities naar verre landen of zware excursies door afgelegen landschappen en bossen. Maar je eigen tuin (of die van je opa en oma of een vriendje of vriendinnetje) zit vast ook vol wilde dieren. Koolmezen, pimpelmezen, mussen, merels en roodborstjes zitten in bijna elke tuin.

Blijf muisstil zitten en fotografeer de dieren die langs komen. Of was je ramen goed, zorg dat er geen schittering en reflecties in te zien zijn en fotografeer vanuit je luie stoel de vogels in de tuin. In de winter kan je hen lokken met vogelvoer op een voederplank, terwijl een lekker vogelbadje in de zomer ongetwijfeld succes zal hebben!

Laat je niet zien (of ruiken)
Wat zou ik graag een onzichtbaarheidsmantel hebben zodat ik dieren altijd van dichtbij kan fotograferen zonder dat ze van me schrikken. Gelukkig ken ik nog trucjes om dichterbij te komen.

  • Draag geen te kleurrijke of te lichte kleding. De dieren zien je dan al van ver aankomen en pakken meteen hun koffers.
  • Beweeg rustig. Veel dieren hebben een uitstekende radar voor beweging. Ze kiezen meteen het hazenpad als je te fel beweegt.
  • Alleen voor geduldige mensen: blijf eens een poosje stil zitten in de natuur, je weet maar nooit welk dier jouw kant op komt.
  • Ren nooit achter dieren aan. Het helpt helemaal niets, je jaagt de dieren op stang en jij wordt er alleen maar moe van.
  • De wind verraadt je aanwezigheid. De meeste dieren ruiken (heel erg!) goed. Als je de wind in de rug hebt, duurt het meestal niet lang voordat ze je hebben geroken. In bad gaan voordat je gaat fotograferen helpt ook al niet. Dieren hebben een hekel aan de geur van zeep en shampoo.

Denk als een gewoontedier
Dieren hebben net als wij vaak vaste gewoontes. Als je op een avond ergens een ree hebt gezien, is de kans groot dat hij of zij daar de volgende avond ook is (als je hem de eerste avond tenminste niet heel erg hebt doen schrikken). Vogels vliegen vaak in hetzelfde gebied en zitten vaak op hetzelfde takje. Libellen vliegen vanaf dezelfde startplek een ‘jaagrondje’ en gaan dan weer op hun vaste rustplek uitblazen. Eens je hun gewoonten een beetje door hebt, wordt dieren fotograferen een pak makkelijker.

Foto’s met een verhaal

Hier een paar foto’s van dieren die ik maakte als ‘ervaren dierenfotograaf’ en hun verhaal.

Koekoek!
Voordat jonge vogels uitvliegen, piepen ze vaak eerst vanuit hun nestkastje naar die spannende, onbekende wereld. Papa en mama proberen hen met voer naar buiten te lokken. Als je op een paar meter van zo’n nestkast gaat zitten en je heel stil houdt, kan je soms hun koppies op de foto zetten. Pas op: als je te dichtbij komt, laten ze zich niet zien.

Bonte vliegenvanger piept uit nestkast

Reebok
Op een avond kon ik deze foto van een reebok maken in een gebied waar veel reeën zitten. Ik had geluk: hij zag me niet!

Reebok in veld

Fietsende vogel
Mijn fiets stond vlak onder het raam toen deze gevleugelde wielertoerist pardoes op mijn stuur landde. Snel nam ik mijn camera en maakte stilletjes deze foto.

Klein geel vogeltje op fietsstuur

Tuingast
Ja, ik volg mijn eigen fotografie tips op. 😉 Soms ga ik gewoon met mijn camera in de tuin zitten en wacht heel geduldig tot er een vogel voor de lens passeert. Deze jonge merel waagde zich dichtbij.

Jonge merel op steentjes in een tuin

Over Anneke

Anneke Bloema

Fotografe Anneke Bloema woont in Drenthe. Ze legt de natuur in haar provincie en daarbuiten treffend vast op de gevoelige plaat. Hier vind je een serie van foto’s die allemaal binnen de 5 kilometer van haar huis in de gemeente Coevorden werden getrokken.  Met het project Het vogelbadje lanceert ze hilarische fotoboeken.

Woudapen maakt regelmatig gebruik van haar prachtige foto’s. Daarnaast maakt ze onder de naam Factory II al meer dan 15 jaar portretten en reportages. Ook huisdieren passeren regelmatig voor haar lens. Neem zeker eens een kijkje op www.thefactory2.com.

Een gedachte over “Dieren fotograferen als een pro

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: