Futen, dansende punkers

Futen zijn de punkers onder de vogels, zowel wat uiterlijk als gedrag betreft. Ze vallen meteen op door hun mooie kleuren en de zwarte hanenkam op hun kop. Die mooie veren betekenden bijna hun ondergang. Er werd vroeger namelijk gretig op deze watervogel gejaagd. De pluimen werden gebruikt om hoeden te versieren.

Gelukkig gaat het nu veel beter met deze toffe vogels. Ze komen haast overal voor waar water is. Futen zijn ongeveer even groot als wilde eenden. Futen duiken vaak kopje onder om vissen, kreeftjes en kikkers te vangen. Ze kunnen daarbij verrassend lang onder water blijven en duiken vaak pas een heel eind verder weer op.

Futen, moeder met vier jongen.
De jongen hebben streepjes op de rug en het hoofd!

Doe de futendans

Futen dansen om elkaar het hof te maken. Daarbij gaan ze tegenover elkaar dobberen en schudden met hun hoofd, alsof ze staan te headbangen op een optreden. Vervolgens duiken ze met hun snavel in hun veren om ze goed te leggen. Ze gaan ook kopje onder en komen boven met planten in hun bek.

Bekijk hier de geweldige choreografie van de futendans!

Cartoon van twee dansen futen

Weetjes

  • De taken zijn netjes verdeeld. Zowel mannetjes als vrouwtjes broeden op de eieren.
  • Futen bouwen een drijvend nest in het riet. Na 10 à 11 weken staan de jongen er alleen voor.
  • Futen hebben een goede manier gevonden om hun kuikens te beschermen tegen reigers en roofvissen: de kleintjes liften gewoon mee op mama’s rug. ’s Avonds slapen ze onder haar beschermende vleugels.
  • Jonge futen herken je aan hun streepjespyjama.

Futen spotten

Vroeger waren futen schuwe vogels, maar de laatste tijd duiken ze – letterlijk – zowat overal op waar water te vinden is: beken, vijvers, in de polders, grachten in steden en aan de kust.

Aan heel wat waterplassen waar futen zitten, vind je vogelhutten om post te vatten en ze stiekem te begluren. Maart en april zijn de maanden waarin je futen kan zien dansen.

Bronnen: Roots Magazine, Natuurpunt.be, ‘Buiten gebeurt het’ van Arjan Postma (Meulenhoff Boekerij bv, Amsterdam), ‘De dieren- en plantengids voor onderweg’ van W. Eisenreich, A. Handel en U.E. Zimmer (Kosmos Uitgevers)

Op zoek naar een tof boek dat je zin geeft om naar buiten te trekken en waarin waanzinnig interessante natuurweetjes staan? Ik ben enorme fan van de boeken van Arjan Postma, zoals Buiten gebeurt het!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: