Wandelen op blote voeten: met je tenen in de modder

Ik hou ervan om op blote voeten te lopen. Thuis, op het strand of door het gras. Je maakt pas echt contact met de natuur als je die sokken en schoenen uitspeelt en met je tenen diep in de modder wroet. Het is gezond en bezorgt je een ultiem gevoel van vrijheid.

Van kinds af aan vaak op blote voeten wandelen en lopen, heeft heel wat voordelen voor onze gezondheid. Als je voeten en tenen vrij kunnen bewegen, ontwikkelen de spieren in je voeten zich beter. Schoenen bieden te veel ondersteuning, waardoor je voetspieren verslappen. Ook voor je algemene lichaamshouding en de spieren in je lijf biedt blootvoets stappen niets dan voordelen.

Dat je bij elke stap moet uitkijken waar je je voeten zet, heeft ook iets mindful. Het verplicht je om trager te gaan, meer stil te staan (letterlijk), te leven en voelen in het moment. Je bent sneller ontspannen en maakt je hoofd leeg. Een heerlijke ervaring, ook voor kinderen!

Op blote voeten wandelen vergt vaak een beetje oefening. In het begin zullen bepaalde ondergronden misschien niet zo fijn aanvoelen. Het is een kwestie van een beetje eelt te kweken. En natuurlijk is het opletten geblazen voor zaken als afval, glas en teken.

Op blote voeten op het strand in Noorwegen.
Ik hou er van om op blote voeten te lopen, zoals hier op het grootste zandstrand van Noorwegen.

Blotevoetenpad

Op blote voeten wandelen kan je zowat altijd en overal. In Zutendaal in Belgisch Limburg werd een speciaal blotevoetenpad van 3 kilometer aangelegd, met hindernissen en avontuurlijke elementen onderweg. Je waadt door een ijskoud bergriviertje, loopt over verschillende ondergronden, klimt in een uitkijktoren, zoekt je weg door een doolhof en nog veel meer.

Maak je eigen blotevoetenpad in de tuin. Wissel gras af met paden van houtsnippers, stenen, zand en boomschijven. Leg er een worteldoek onder om onkruid tegen te gaan. Insecten zullen je pad graag gebruiken als schuilplaats en je vermindert het overstromingsgevaar in je tuin.

Geen plaats of geen zin in zo’n permanent blotevoetenpad? Maak dan een tijdelijke route met allerlei bakken en kratten die je in huis hebt. Vul ze met natuurlijk materiaal zoals zand, ronde steentjes, water, dennennaalden, bladeren, stukjes schors, houtsnippers, …

Kind op zelfgemaakt blotevoetenpad.
Met enkele bakken en wat natuurlijk materiaal maak je een eigen blotevoetenpad.

Blotevoetenschoenen

Mensen lopen van oudsher op blote voeten en in veel landen is het nog steeds de normaalste zaak van de wereld. Denk maar aan de Ethiopische marathonlopers. Hun superieure looptechniek ontstond vanzelf door veel op blote voeten te rennen.

Daar zijn de makers van sportschoenen nu ook achter. Loopschoenen die het blotevoetengevoel zo dicht mogelijk benaderen, worden steeds populairder. Doordat je je voeten anders gaat zetten – minder op je hiel landen zoals je meestal doet wanneer je schoenen draagt – belast je je enkels, knieën en heupen minder. Deze zogenaamde barefoot schoenen worden alsmaar populairder.

Dauwtrappen

Vroeg opstaan om op blote voeten door het natte gras te lopen is een eeuwenoude traditie, die we dauwtrappen noemen. Op Hemelvaartsdag stonden mensen om 3 uur ’s nachts op om te gaan dauwtrappen. Ze hadden vaak drank bij om zich te wapenen tegen de koude. Na de ochtendmis werd er duchtig verder gedronken en gefeest.

De traditie gaat echter veel verder terug, waarschijnlijk tot heidense tijden. Zo zouden de Germanen geloven dat dauw een magische, genezende werking had, zeker op bepaalde dagen, zoals tijdens het Meifeest. In die periode vierden ze de terugkeer van de lente.

‘Maak je eigen blotevoetenpad’ is een idee uit het Woudapen natuurdoeboek.

button(1)

Een gedachte over “Wandelen op blote voeten: met je tenen in de modder

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: