Bizons in Nederland

Bij het woord bizon denk je wellicht aan het Wilde Westen, uitgestrekte Amerikaanse laagvlakten, cowboys en Indianen. Terecht, maar… Ook in Europa komt een bizon voor. Hij wordt Europese bizon of wisent genoemd en stamt nog uit de oertijd. Deze oerreus wordt 2 meter hoog en weegt zo’n 800 kg.

Het is een indrukwekkende verschijning, zo’n Europese bizon. Toch is hij al sinds de 16de eeuw met uitsterven bedreigd. Dankzij kweekprogramma’s is er nu weer hoop voor deze grote grazer. Sinds enkele jaren zijn er (semi-)wilde populaties in Polen, Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne, Litouwen, Letland, Slowakije, Roemenië, Duitsland – en Nederland.

De Europese bizon neemt graag zandbaden. Hij eet gras, kruiden, knoppen, blaadjes, jonge takken, bast, eikels, beukennootjes en bessen.

Weetjes over de wisent

  • Een volwassen dier eet 60 kg voedsel per dag.
  • In sommige gebieden leven de bizons in volledige vrijheid. Zonder veeroosters, dus!
  • Wisenten helpen bij natuurbeheer. Ze eten o.a. de schors van bomen, waardoor die bomen afsterven. Zo wordt het bos op natuurlijke wijze uitgedund, wat nodig is om het gezond te houden.
  • Wisenten nemen graag zandbaden. Ze wroeten tot er open plekken ontstaan. Daar profiteren soorten van die van open (zand)plekken houden, zoals zandloopkevers en hagedissen.
  • Zowel de vrouwtjes als de mannetjes hebben hoorns op hun kop.
  • Een kalfje kan na 20 à 45 minuten al op zijn poten staan!

Meer weten over wisenten? Dan is het boekje ‘Dierenfamilies -bizons’ misschien wel iets voor jou.

Kalfje van een wisent of Europese bizon
Kalfjes van de wisent kunnen binnen het uur rechtop staan.   Foto: Rufus46

Ga op bizonsafari

Je vindt wisenten in de Nederlandse natuurgebieden de Maashorst, het Kraansvlak, Natuurpark Lelystad en op de Veluwe. Je kan de kuddes bekijken tijdens excursies met gidsen. In het Kraansvlak kan je ook zonder gids op pad tussen 1 september en 1 maart en in Natuurpark Lelystad kan je ze het hele jaar door zien zonder gids. De winter is de beste periode om wisenten te spotten, ook al omdat er dan minder begroeiing is en ze dus sneller opvallen.

Ondanks zijn verschijning, is het geen agressief dier. Het is en blijft natuurlijk wel een wild dier. Daarom gelden er een aantal algemene veiligheidsregels voor wisenten en andere grote grazers. Je houdt best altijd minstens 30 passen afstand. Loop niet zomaar midden tussen een kudde door en ga niet tussen een moeder en haar kalf staan. Geef de dieren geen eten en hou zeker je hond aan de leiband. Je weet nooit hoe hij op deze dieren zal reageren… Of hoe de dieren op hem reageren. In Natuurpark Lelystad raden ze bovendien aan om op je stappen terug te keren als je een bizon op het wandelpad ziet liggen.

Lees hier wanneer en hoe je bizons kan zien in:
Het Kraansvlak
De Veluwe
De Maashorst
Natuurpark Lelystad 

De Europese bizon of wisent.
Een wisent is een indrukwekkend dier. Foto: Frank Grawe

Bronnen: Roots Magazine, www.wisenten.nl, wisentopdeveluwe.nl, natuurcentrumdemaashorst.nl, www.flevo-landschap.nl, Wikipedia


Ook zo wild van de Nederlandse natuur?

Als ‘Belg die dicht bij de grens woont’ ben ik helemaal wild van de Nederlandse natuur. Zeeland, Friesland, de Waddeneilanden, de grote rivieren, de vele nationale parken: ik kan er maar niet genoeg van krijgen. De natuur in Nederland is op zoveel manieren spannender dan die in Vlaanderen; je krijgt veel meer wilde dieren te zien.

Dit is een prachtig boek over de landschappen, dieren en planten van Nederland, waarin je een schat aan informatie vindt. Je kan het boek o.a. bestellen via bol.com.


Er zijn ook prachtige documentaires gemaakt over de ‘wilde kant van Nederland’, zoals de films van regisseur Mark Verkerk en Ruben Smit.

BoekenBoeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: