Dassen: schattige rovers

Hij ziet er ongelooflijk lief uit, maar vergis je niet: de das is wel degelijk het grootste landroofdier van België én Nederland. Hij heeft scherpe tanden en is verrassend sterk. Dassen zijn dol op regenwormen, slakken, kevers, muizen en vogeleieren. Verder snoepen ze ook maïs, graan, noten en fruit.

Een volwassen das kan tot 1 meter lang worden, de staart inbegrepen, en zo’n 30 centimeter hoog. De mannetjes wegen al snel 17 kg. Dassen leven in een burcht. Dat is een ondergronds stelsel van kamers en gangen met verschillende in- en uitgangen en verdiepingen.

Weetjes over dassen

  • Vroeger werd er veel gejaagd op deze mooie dieren. Nu is hun voornaamste vijand… Het verkeer. Elk jaar worden er tientallen verkeersslachtoffers gevonden. Om dit in te perken, worden er speciale dassentunnels aangelegd.
  • De das wordt ook weleens de Vlaamse panda genoemd.
  • Een dassenburcht kan meer dan 100 jaar bewoond blijven. Een burcht heeft tot 12 ingangen en er wonen soms wel 20 dassen in één burcht.
  • Soms nemen vossen hun intrek in dassenholen, bijvoorbeeld in kamers die niet meer gebruikt worden.
  • Dassen zijn propere jongens en meisjes. Ze luchten regelmatig hun nestmateriaal. Wanneer ze ’s avonds uit hun burcht komen, ontvlooien ze elkaars vacht.
  • Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek maakte meer dan een jaar lang wekelijks beelden aan enkele dassenburchten in de Voerstreek. Je kan prachtige beelden van zijn hand bekijken op www.wild-things.be

Dassen spotten

Dassen zitten veel in de Belgische streken de Ardennen, de Voerstreek en Haspengouw. Als je bijvoorbeeld in een holle weg in Voeren gaat wandelen, zie je de ingangen naar hun holen overal. De dieren zelf spotten is minder eenvoudig…

Dassen zijn behoorlijk schuw. Bovendien leven ze (vooral) ’s nachts. In april verlaten jonge dassen voor het eerst de burcht. Dan loop je een redelijke kans om hen te zien spelen. Op afgelegen plekken waar ze zich veilig voelen, durven dassen ook weleens overdag naar buiten.

In de Ardennen, niet ver van de Baraque de Fraiture, vind je een heuse dassenhut van waaruit je deze geweldige dieren kan spotten. In het voorjaar wordt de hut gereserveerd voor natuurfotografen, maar van half augustus tot eind oktober kan je de hut op zaterdagavond huren met groepen tot 14 mensen. Een gids neemt je dan sleeptouw en van zodra de avond valt, krijg je de Vlaamse panda’s bijna gegarandeerd te zien. Hier vind je de praktische info.

Bronnen: Het Limburgs Bosbelang, Roots Magazine, Natuurpunt.be, Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren, De dieren- en plantengids voor onderweg (Kosmos Uitgevers).

Op zoek naar een tof boek dat je zin geeft om naar buiten te trekken en waarin waanzinnig interessante natuurweetjes staan? Ik ben enorme fan van de boeken van Arjan Postma, zoals Buiten gebeurt het!

BoekenBoeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: