Zeehondensafari op de Waddenzee

De eerste keer dat je een zeehond in het wild spot, luierend op een zandbank of spelend in het water, vergeet je niet snel. Een van de plekken waar je deze zeerovers kan zien, is de Waddenzee. Dus trok ik in juni naar Ameland voor een zeehondensafari met een robbenboot.

Onweer op zee

Alleen al de overtocht van het vasteland naar Ameland is een leuke beleving. Je gaat aan boord van een grote overzetboot. Vanop het zonnedek heb je een prachtig zicht over de Waddenzee, de eilanden en het vasteland. Meeuwen cirkelen om je hoofd. De wind giert je om de oren. Heerlijk!

Op Ameland aangekomen, halen we meteen een ticketje voor de robbentocht bij het VVV-kantoor. Er zijn verschillende maatschappijen die zeehondentochten aanbieden. Je kan de vaartijden opzoeken via www.vvvameland.nl.

De robbenboot is een pak kleiner dan de overzetboot. Het is heel wisselvallig weer. Daardoor zijn er niet veel mensen op de boot. We zitten nog maar een halfuurtje op zee, of we worden opgeschrikt door bliksemflitsen. Ook de donder laat niet lang op zich wachten. Wat klinkt dat hier luid!

Op het schelpeneiland

De boot stopt aan een klein eilandje. Hier mogen we even van boord. Al snel wordt duidelijk waarom ze dit het schelpeneiland noemen. Het ligt namelijk vol met… Juist, ja. De schelpen kraken onder onze voeten. We vinden ook krabben. Een deel van het eiland is bedekt met een vieze smurrie. De kapitein waarschuwt ons dat we daar niet op mogen lopen. Eén vrouw doet het toch. Minutenlang probeert ze de smurrie van haar schoenen te spoelen. Het lukt niet.

Robbenboot meert aan op een schelpeneiland
Een klein schelpeneiland in de Waddenzee. Foto: Jo Cuenen

Bij de zeehonden

We vertrekken weer, de Waddenzee op. We zien een zeehond op een zandbank liggen. De kapitein lacht om ons enthousiasme. We gaan er zo dadelijk nog veel meer zien, zegt hij. En hij krijgt gelijk: op een grote zandplaat liggen tientallen zeehonden bij elkaar. Er zijn ook jongen bij. Vanop het dek kijken we toe hoe ze zonnen en in het water tuimelen. Ze kijken net zo nieuwsgierig naar ons als wij naar hen. De boot blijft een beetje op afstand om de dieren niet te storen.

We varen langs de zandplaat, kijken naar de zeehonden, worden bekeken door de zeehonden, en varen weer terug. De totale boottocht duurde bijna drie uur, maar de tijd vliegt op zee. Op Ameland maken we nog een wandeling, want het is een prachtig eiland waar je veel vogels kan zien. Zoals scholeksters, die niet bang zijn van ons of van de vele schapen die het gras van de dijk kort houden. Zo’n zeehondensafari is het ideaal dagje uit met kinderen.

zeehonden op zandbank gespot vanop robbenboot
Heerlijk om zeehonden te zien rusten en spelen aan een zandbank. Foto: Jo Cuenen

Over de Waddenzee

De Waddenzee strekt zich uit langs delen van de Nederlandse, Duitse en Deense kust en grenst aan de Noordzee. In totaal is de Waddenzee 500 km lang. De gemiddelde breedte is 20 km.

Bij laagwater (eb) komen veel stukken van de Waddenzee droog te liggen. Onder begeleiding van een gids kan je bij laagwater naar bepaalde zandbanken en Waddeneilanden wandelen. Dit noemen we wadlopen. Ideaal voor wie wel houdt van een natuurvakantie dicht bij huis!

Omdat er in de Waddenzee zoveel zandbanken voorkomen, zijn er vroeger heel wat boten gezonken. Op de zeebodem rusten tientallen scheepswrakken. Sommige daarvan zijn al honderden jaren oud. Ook de Waddeneilanden zijn stuk voor stuk een bezoek waard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: