Visarenden, spannende nieuwkomers

Er beweegt iets in de Belgische en Nederlandse natuur. De klimaatsveranderingen, betere milieunormen, de strengere wetten op de jacht en de bescherming van bepaalde dieren en planten, zorgen dat hier nieuwe soorten voorkomen. Soms gaat het om dieren die hier ooit leefden, maar (bijna) waren uitgestorven. Andere nieuwkomers zijn exoten, die hier toevallig terechtkwamen. Ze zijn ontsnapt, vrijgelaten, meegelift op schepen of op eigen houtje naar hier gekomen. Bij Woudapen vinden we die soorten spannend en wijden we er graag aandacht aan. Deze keer: de visarend!

Visser met klauwen

Een ontmoeting met een visarend vergeet je niet zomaar. De roofvogel is 60 meter hoog en heeft een spanwijdte van bijna 170 centimeter. Het is een mooie, slanke vogel met een opvallend witte buik, een bruine rug en rode ogen met zwarte pupillen. Van dichtbij vallen ook zijn klauwen op, waarmee hij moeiteloos vissen van meer dan 50 centimeter uit het water haalt. Speciale stekeltjes op zijn klauwen zorgen ervoor dat de vis niet weg kan glibberen.

Hij jaagt door ter plekke in de lucht te blijven hangen boven het water. Dat noemen we bidden. Vervolgens laat hij zich als een baksteen naar beneden vallen, duikt helemaal onder water en komt weer boven met zijn avondmaal. Zoals zijn naam reeds doet vermoeden, eet een visarend enkel vis.

In dit filmpje zie je (in slow motion!) hoe een visarend een vis uit het water haalt.

Een koppeltje visarenden op een boomstronk.
Koppeltje visarenden. Foto: CUATROK77PHOTOS

Weetjes

  • We spreken dan wel van een visarend, eigenlijk is het geen echte arend. Hij vormt gewoon een soort op z’n eentje, waarvan hij het enige lid is.
  • Visarenden zijn trekvogels. Ze overwinteren in West-Afrika en broeden vooral in Duitsland, Polen, Rusland en Scandinavië.
  • De Biesbosch is het eerste natuurgebied in Nederland waar de vogel opnieuw broedt. Daar vind je sinds kort ook broedende zeearenden. Die zijn nog een maatje groter dan onze visarend!
  • Ook in Belgisch-Limburg deden ze in 2016 voor het eerst in meer dan honderd jaar een poging om een gezinnetje te stichten.
  • Deze grote roofvogel bouwt een groot nest in boomtoppen, dat we een horst noemen.

Hoe je hem spot:

Visarenden zijn (nog) zeldzaam in België en Nederland. Aan de andere kant zijn ze zo groot, dat ze wel opvallen. Wanneer ze niet aan het jagen zijn, zitten ze vaak urenlang op een hoge uitkijkpost aan een waterplas. Ze houden van vijvers en meren in bosrijke gebieden. In Nederland ga je best naar de Oostvaardersplassen, het Lauwersmeer en vooral De Biesbosch, waar hij broedt!

Vooral in augustus en september trekken ze over België en Nederland. Soms blijven ze dan een tijdje hangen om op krachten te komen. De favoriete leefomgeving van de visarend bestaat uit visrijke vijvers en meren in bosrijke gebieden.

Jagende visarend.
Visarend in actie. Foto: Nigel

Meer leuke natuurweetjes ontdek je in ons natuurdoeboek Woudapen.

button(1)

Bronnen: Natuurpunt.be, Wild-things.be, waarnemingen.be, magazine.nationalgeographic.nl, Roots magazine.

Een gedachte over “Visarenden, spannende nieuwkomers

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: