Spannende strandvondsten: zon, zee en avontuur!

Bij een dagje aan zee denken mensen spontaan aan pootje baden, zonnen, ijsjes lekken en gocarts. In België is de kust een betonnen jungle van verharde dijken, waar de saaie brasserieën en winkeltjes elkaar afwisselen. Een uitstapje naar zee kan nochtans ook een geweldige natuurervaring zijn. Zeeën en stranden zijn uitgestrekte natuurgebieden waar je van alles kan beleven.

Dieren op het strand 

Wist je dat je vooral langs de Nederlandse kust weleens een vos kan zien op het strand ’s avonds? Ze worden aangetrokken door het eten dat de badgasten achterlaten.

Vissen wagen zich wel heel dicht bij het strand. Grotere vissen vind je al in water van 10 à 20 centimeter diep. Kleine visjes en garnalen komen nog dichterbij! Sommige vissen en weekdieren graven zich in het zand in. Al gravend langs de waterlijn kom je ook zeepieren, zeeduizendpoten, meshelften en zwaardscheden (die dunne, lange schelpen) tegen.

Uiteraard krioelt het op het strand ook van de watervogels. Naast verschillende soorten meeuwen, vind je er onder meer sternen, grutto’s, scholeksters, lepelaars, ganzen, eenden en aalscholvers. Ook kraaien komen er graag hun kostje bij elkaar pikken.

Kokmeeuw zee
Kokmeeuw. Foto: Jo Cuenen

Op bepaalde plekken aan de Noordzeekust, de Waddenzee en de Ooster- en Westerschelde kan je zeehonden spotten die op het strand, een zandbank of in de jachthaven liggen te zonnen. Kijk vanop een afstandje, maar laat de dieren met rust en hou je hond aan de leiband. Ze hebben hun rust hard nodig. Bovendien zijn ze niet zo schattig als ze eruit zien: het zijn echte roofdieren die vis eten. De grijze zeehond durft zelfs bruinvissen aan te vallen!

Ook dolfijnen en walvissen zwemmen langs onze kusten, waarbij ze weleens worden opgemerkt door oplettende strandgangers en wandelaars. Zo werd in maart 2017 een Groenlandse walvis voor de Belgische kust gespot! Deze gigantische walvis kan tot 100 ton wegen en 200 jaar oud worden. Meestal gaat het echter om kleinere walvissen zoals de bruinvis, een walvisje van 1m50 lang. Doorgaans zie je enkel een vin, staart of een stukje rug boven het water uitsteken.

Schatten op het strand

Vooral wanneer het eb is – de zee trekt zich dan terug – kan je op het strand heel wat spannende dingen vinden die de golven achterlieten.

Iedereen raapt weleens schelpen. Je weet vast ook dat het huisjes van dieren zijn. Zeeslakken, mosselen, oesters, scheden, kokkels: je hebt schelpen in alle kleuren en maten.

Zie je plukken groene, bruine of zwarte planten op het strand, dan heb je zeewier gevonden. Er zijn verschillende soorten. Sommige daarvan worden door mensen gegeten, zoals in sushi.

zeewier en schelpen op zandbank
Zeewier en schelpen op een zandbank in de Waddenzee. Foto: Jo Cuenen

Zie je hoopjes blubber liggen? Dat zijn kwallen (links). Er zijn vier verschillende soorten aan het Noordzeestrand. Sommige soorten kunnen steken. Je laat ze dus maar beter met rust. Rechts zie je het huisje van een zee-egel.

Je vindt vaak poten van krabben op het strand. Als je de meeuwen te snel af bent, kan je zelfs een hele krab vinden.

krab op schelpeneiland
Krab op een schelpeneiland. Foto: Jo Cuenen.

Links: de inwendige schelp van een zeekat, een soort inktvis. Vogels eten van deze schelpen. Ze hebben namelijk kalk nodig om eieren te leggen. Het is ook goed voor hun bloedsomloop. Om diezelfde reden wordt de schelp ook aan vogels in gevangenschap gegeven.

Rechts: Zeepokken zijn kreeftachtige diertjes die in het water leven en zich vastzetten op stenen, hout, schelpen en zelfs op de huid van walvissen.

Mosselen kunnen meer dan honderd jaar oud worden. Er bestaat een eenvoudig trucje om de leeftijd te achterhalen, maar je hebt er wel een vergrootglas voor nodig. Je moet gewoon de fijne ringen op de mosselschelp tellen. Elk jaar komt er namelijk een ring bij. Een beetje zoals de jaarringen bij bomen.

Met een beetje geluk vind je ook een (skelet van een) zeester, zoals wij op het strand van Oostduinkerke.

Plastic op het strand
Foto: Jo Cuenen.

Helaas ook vaak op het strand te vinden: plastic en ander afval. De zeeën en oceanen zijn wereldwijd vervuild met miljoenen tonnen plastic. Neem daarom altijd je afval mee naar huis en probeer zo weinig mogelijk plastic verpakkingen te kopen.

Misschien kan je eens met een paar vrienden een opruimactie organiseren?

Nog meer fun aan zee

bord met pijlen op het strand
Foto: Jo Cuenen.

In de duinen vind je talloze sporen, zoals holen, keutels en afdrukken van konijnen, hazen en vossen.

Aan zee vind je heel wat keien. Die hebben de meest bonte kleuren en zijn vaak mooi glad. De zee heeft hen namelijk afgerond.

Kijk ook eens naar het zand. Dat ziet er op het eerste gezicht saai uit. Maar als je het met een vergrootglas bekijkt, zie je dat geen enkele korrel hetzelfde is! Zand bestaat uit hele kleine stukjes steen, koraal en schelpen. Dat voel je als je met zand over je blote arm of been wrijft. Ruw, he?

Zin in een actieve vakantie dicht bij huis? Op verschillende plekken in België en Nederland (o.a. Ameland) kan je op zeehondenexpeditie. Vanop een boot kan je de zeehonden rustig bekijken terwijl ze liggen te zonnen, en dat zonder hen te storen!


Ik ga naar het strand en ik neem mee…

– Een verrekijker
– Een vergrootglas en/of loeppotje
– Zakjes of potjes om strandvondsten mee te nemen (en om je afval weer mee naar huis te nemen).
– Zonnecrème (aan zee verbrand je sneller)

Denk aan eb en vloed. Het water komt soms snel opzetten. Raadpleeg desnoods even een getijdentabel voor je vertrekt. Deze kan je online opzoeken per regio. Zo zie je wanneer het eb en vloed is. Handig, toch!

Bronnen: Roots magazine, Buiten gebeurt het van Arjan Postma (Boekerij), natuurpunt.be. Met dank aan de leden van de Facebookgroep ‘Determinatie van planten en dieren’ voor het helpen determineren van onze strandvondsten uit Zeeland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: