Koolmezen: kleine macho’s

De koolmees is een leuke vogel, die vaak in tuinen voorkomt. Hij eet veel rupsen en in het broedseizoen vooral insecten en hun larven. Verder is hij dol op zaden, bessen, knoppen en noten. Wie een pindaslinger of vetbol in zijn tuin heeft, heeft er beslist al eens een koolmees aan zien slingeren.

Koolmezen zijn ongeveer 14 centimeter groot en wegen 17 gram. Het lijken lieve vogeltjes, maar ze zijn best agressief. Ze delen niet graag en verdedigen hun eten tegen andere vogels. Ook hun territorium delen ze niet graag. Ze hebben een handig trucje gevonden om concurrenten weg te jagen: ze zingen op verschillende tonen en vanop verschillende plekken. Zo lijkt het alsof er een heel leger aan vogels in je tuin zit, terwijl het maar om één koolmeesje gaat!

Kool of pimpel?

Koolmezen en pimpelmezen lijken wel wat op elkaar. Toch zijn er ook heel wat verschillen. Vanaf nu haal je ze nooit meer door elkaar.

Een koolmees is groter dan een pimpelmees. Hij heeft een zwart-blauw kopje met witte wangetjes en een zwarte streep die over zijn buik en borst loopt. De rest van zijn buik is geel. Zo klinkt de zang van een koolmees.

Koolmees
Koolmees. Foto: François van Bauwel.

Pimpelmezen zijn een beetje kleiner. Hun kop is bijna volledig wit, met een lichtblauw petje en dunne zwarte strepen. Op hun gele buikje hebben ze een smalle, blauwzwarte streep. Deze is echter een stuk minder breed dan die van de koolmees. Zo klinkt de zang van een pimpelmees.

Twee pimpelmezen
Pimpelmezen. Foto: François van Bauwel.

Leuke weetjes over koolmezen 

  • Bij hun partnerkeuze, kijken vrouwtjes naar de zwarte streep op de borst en buik. Verder moet het mannetje zich uitsloven door te dansen, zingen en haar te voeren, wil hij enige kans maken.
  • Een koppeltje blijft samen om één of soms twee nesten met eitjes uit te broeden. Ze verdelen de taken in het huishouden eerlijk en voeren de jongen samen.
  • Koolmezen zijn propere jongens. De ontlasting van hun jongen stoppen ze in een soort ‘poepzakje’. Dat dumpen ze ver weg van het nest, net zoals de eierschalen. Zo maken ze het roofdieren moeilijker om het nest te vinden.
  • Koolmezen keren elk jaar in de lente terug naar de plek waar ze geboren zijn. Soms broeden ze hun eieren uit in het ouderlijke nest. Van moederskindjes gesproken!
  • Koolmezen komen het hele jaar door in heel Europa voor, behalve in IJsland.

 

Koolmezen spotten

Koolmezen zijn niet zo schuw. Ze zitten vaak in bosrijke gebieden, maar net zo goed in je tuin. Soms durven ze zelfs pinda’s uit je hand eten. Ze zijn dol op voederhuisjes met veel verschillende zaden, vetbollen en pindanetjes.

Een etende koolmees neemt telkens kleine hapjes en kijkt voortdurend om zich heen of er geen katten of ander gevaar dreigt. Soms neemt hij een nootje en vliegt ermee naar een rustig eetplekje.

Kat in huis? Bind haar een belletje om. Zo horen koolmezen en andere vogels haar tijdig komen.

Koolmezen broeden graag in bomen, maar ook nestkastjes met een binnenmaat van 12 x 12 x 25 cm en een vliegopening ter grootte van een muntstuk van 2 euro palmen ze gretig in.

In de lente kan je ook helpen door nestmateriaal te voorzien: bladafval, takjes, stro, veren, wol, … Heb je een hond of paard? Pluk de haartjes dan uit de borstel waarmee je zijn vacht kamt en biedt ze aan als nestmateriaal.

Meer inspiratie voor natuuravonturen vind je in Woudapen, ons natuurdoeboek voor kleine bosontdekkers en heidehelden!

button(1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: