Het eetbare bos: wildplukken voor beginners

Iedereen heeft weleens kastanjes geraapt of braambessen gesnoept tijdens een wandeling. De natuur heeft nog zoveel meer te bieden, van noten, bessen en kruiden over eetbare bloemen en onkruid dat eigenlijk heel nuttig en lekker is! Sommige wilde pluksels kan je zo eten, van andere kan je thee zetten of confituur maken.

Natuurlijk mag je niet zomaar in het wilde weg alles plukken wat je tegenkomt. Sommige planten en hun vruchten, vooral dan bessen en paddenstoelen, zijn giftig. Verder zijn er nog een paar tips die je helpen om veilig te wildplukken. Ready? Go!

4A
Ilse van find your nature is een ervaren wildplukster.

Tips voor wildplukkers

  • De eerste tip is meteen de belangrijkste. Als je twijfelt of iets eetbaar is, eet het dan niet. Ik herhaal: bij twijfel, niet eten!
  • Paddenstoelen en bessen zijn het gevaarlijkst. Tenzij je er veel van weet en/of absoluut zeker bent dat deze soort eetbaar is, raden wij aan om ze gewoon te laten staan/hangen. Bij paddenstoelen heb je bijvoorbeeld eetbare soorten die sterk op hun giftige broertje lijken. Elk jaar komen er honderden oproepen binnen bij het antigifcentrum van mensen die ziek zijn na het eten van zelfgeplukte paddenstoelen. Verder wil ik graag even meegeven dat het in België verboden is om zwammen te plukken en dat de boetes niet mals zijn…
  • Er zijn ook planten waarvan bepaalde delen giftig zijn: je kan bijvoorbeeld wel de blaadjes eten, maar niet de bessen. Of andersom.
  • Bessen en noten was je eerst goed voor je ze opeet. Er kunnen namelijk eitjes van de vossenlintworm op zitten. Daarvan kan je erg ziek worden. Het helpt ook om enkel de hoogste vruchten te plukken, maar ook die was je beter eerst even.
  • Pluk geen bessen, bloemen of planten langs wandelwegen of op andere plekken waar mensen hun hond uitlaten. Want honden plassen…
  • Wildplukken langs drukke wegen laat je ook beter voor wat het is. Voor je veiligheid, maar ook vanwege de vervuiling…
  • Plukken doe je met respect voor de natuur. Pluk niet meer dan je nodig hebt en verstoor de natuur niet te veel.
  • Trek planten niet met wortel en al uit als je enkel de blaadjes of bloempjes nodig hebt.
  • Pluk niet op privédomeinen. Ook fruitboomgaarden zijn privédomein. Ik denk dat de fruitboer dat met me eens is 😉 Wil je toch graag appeltjes van de boom plukken? Dat mag in plukboomgaarden. In sommige daarvan mag je zelfs spelen, picknicken of barbecueën. Kijk maar eens op www.belevingsboomgaard.be


Wildplukkalender
Op goodplanet.be vind je een super handige wildplukkalender. Daarop zie je wanneer je welke planten of vruchten kan oogsten, en welke delen van de plant eetbaar zijn. Succes!

De eetbare stad
Wildplukken kan je niet enkel in de natuur. In Nederland begonnen enkele mensen het initiatief De Eetbare Stad. Ze planten fruitbomen en andere lekkere planten in grote steden. Iedereen mag komen plukken. Van een verpakkingsvrije supermarkt gesproken 🙂

Receptjes en inspiratie
Ilse Plessers van Find your nature is een ervaren wildplukster. Ze maakt de lekkerste dingen met wilde planten, bloemen en vruchten. De gerechtjes op de foto’s hierboven zijn van haar hand. Ze deelt haar kennis ook graag op onze blog. Hou hem dus in de gaten!

Een absolute aanrader is verder Het wildpluk kookboek van Edwin Florès dat met hippe recepten bewijst dat je met wildpluk-ingrediënten alle kanten op kan!

Eetbare bloemen
Heel wat bloemen kan je gewoon opeten. Ik schreef een blog over bloemen waarvan je niet wist dat ze eetbaar zijn.

Ook hier bestaan zeer interessante boeken over, zoals ‘Bloemen met smaak’ van Anna Koster. Hierin vind je de lekkerste bloemen en recepten.

Tot slot: wildplukken doe je op eigen risico. Woudapen is niet aansprakelijk voor de gevolgen van de interpretatie van deze informatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: