Pimp je wandeling

De meeste kinderen zullen niet meteen overlopen van enthousiasme wanneer het woord ‘wandelen’ valt. En toch kan een wandeling met kinderen net super tof zijn. Hier onze ultieme tips voor spannende ontdekkingstochten in de natuur.

Wandelen met kinderen: een uitdaging

Tekening van een meisje uit Woudapen met een wom op de hand

 • Eerst en vooral: je gaat niet wandelen. Je trekt op strandsafari, bosspeurtocht, ontdekkingstocht, avontuur, zoektocht of geheime missie. Ja, vaak gaat het er gewoon om hoe je de dingen presenteert. 🙂
 • Geef hen een missie. Pas deze aan aan hun leeftijd. Jonge kinderen kan je bijvoorbeeld gewoon vooruit laten lopen om de symbooltjes die de route aangeven te zoeken. Wat oudere kinderen kunnen – al dan niet met een veldgids of zoekkaart in de hand – naar bepaalde dieren speuren. Vlinders, vogels, … Het hoeft allemaal niet zo spectaculair te zijn om leuk te zijn!
 • Speel in op waar je kinderen mee bezig zijn. Piratenfans lok je bijvoorbeeld naar het bos met een schatzoektocht. Verstop op voorhand een ‘schat’ en laat hen ernaar zoeken. Geef onderweg clues of laat hen met een kompas of een kaart werken. Creatieve ouders kunnen zelf zo’n kaart tekenen 🙂
 • Zoek eventueel op voorhand weetjes op over het gebied waar je gaat wandelen. Welke coole dieren zitten er? Staat er ergens een kasteel? Door kinderen daar een beetje over te vertellen, neemt hun interesse vaak vanzelf toe.
Vuile wandelschoenen
Met een beetje fantasie maak je van elke wandeling met kinderen een avontuur.
 • Sommige natuurgebieden spenderen veel aandacht aan kinderen. Speciale kinderroutes waar onderweg van alles te beleven valt, spannende uitdagingen, speeltuigen midden in het bos, speelbossen waar ze van de paden af mogen wijken om heerlijk in de bomen te klauteren. Sommige van die speelbossen zijn nog eens speciaal ingericht om het extra leuk te maken. Zo liggen er in Bosland, in Noord-Limburg, een paar speelbossen met natuurlijke speeltuigen tussen de bomen verscholen.
 • Kinderen zoeken graag naar sporen. Laat hen voetafdrukken van dieren zoeken, wijs hen op de ingangen van holen, laat hen keutels bestuderen en plukjes haar en aangevreten dennenappels zoeken. In het Woudapen natuurdoeboek wijden we een heel hoofdstuk aan spoorzoeken. In het boek vind je ook een uitneembare sporenkaart.
 • Waarom zou je overdag gaan wandelen? Maak eens een nachtwandeling. Of sta heel vroeg op om de zon te zien opkomen en reeën en konijnen.
Rugzak met verrekijker
Geef kinderen een eigen rugzak mee.

 

 • Geef je kinderen een eigen rugzakje mee. Daarin kan je een drankje, appel of koekje stoppen (lees: levensnoodzakelijke proviand voor je avontuur!), maar ook dingen zoals een kompas, verrekijker, een loeppotje of vergrootglas om kriebelbeestjes te bestuderen, een kaart, een notitieboekje of potlood, … Of het Woudapen natuurdagboekje waarin ze al hun ontdekkingen kunnen schrijven, plakken en tekenen!
 • Vooral kleinere kinderen zijn niet met het grote geheel bezig, maar letten op details. Ze kijken naar de grond, naar de lucht, naar wat er onder stenen en dikke takken kruipt. Kijk je met hen mee?
 • Marcheer niet als een soldaat het bos door, maar geef kinderen de kans om even te stoppen en rond te neuzen. Laat hen speuren naar sporen, een paddenstoel van dichtbij bekijken of een totemtak zoeken!
 • Kinderen ontdekken met al hun zintuigen. Laat hen eens iets voelen, ruiken of stop even om naar het concert van de vogels te luisteren. Geniet ondertussen zelf ook eens van de zon op je gezicht of adem de geur van het bos diep in.

Tekening van jongetje uit Woudapen

 • Laat hen een paar vriendjes meenemen. Samen trekken ze dan op avontuur, wijzen elkaar op leuke dingen, … Jij vindt alles toch ook leuker met vrienden erbij?
 • Ga naar evenementen in de natuur, zoals de Week van het Bos, de Buitenspeeldag of de IVN Slootjesdagen. Zo leren je kinderen hoe tof het buiten kan zijn. Wedden dat ze graag nog eens terugkomen naar dat gebied waar ze een topdag hebben beleefd? Op de Faceboopagina van Woudapen kondigen we regelmatige leuke activiteiten aan die geschikt zijn voor kids!
 • Maak een speurtocht of natuurbingo met enkele planten, dieren en landschapselementen die je tijdens de wandeling zou kunnen tegenkomen. Zorg er best voor dat je minstens de helft van die zaken ook (bijna) zeker zal tegenkomen. Keep it simple: een kraai, duif, roodborstje, buizerd, paddenstoel, madeliefje, eik, beuk, den, konijn, lieveheersbeestje, dennenappel, eikenblad, wolk, huis, … Natuurlijk kan je dit aanpassen aan het gebied waar je gaat wandelen en naar het seizoen. Je kinderen in december naar vlinders laten zoeken is uiteraard om teleurstellingen vragen 🙂 Wij werken momenteel aan een reeks natuurbingo’s, die je kan downloaden bij – je raadt het nooit – onze downloads.
 • Natuurlijk blijft de aloude omkopingstruc ook werken. Een ijsje of bezoekje aan de speeltuin na afloop van de wandeling kunnen wonderen doen. En voor je het weet, genieten ze minstens even hard van hun natuuravonturen als van de ‘beloning’.

 

Meer inspiratie voor natuuravonturen vind je in Woudapen, ons natuurdoeboek voor kleine bosontdekkers en heidehelden!

button(1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: