Verbaas iedereen met je natuurkennis

Lezen over de natuur maakt niet enkel jezelf, maar ook anderen super enthousiast over alle mooie en spannende dingen die ons omringen. Zo geniet je samen nog intenser van je natuuravonturen.

Deze weetjes over de natuur en dieren zijn ook ideaal voor kleine (of grote) betweters die gewoon alles beter willen weten 😉

Deze weetjes komen allemaal uit het natuurdoeboek Woudapen 

 • Walvissen en dolfijnen moeten regelmatig naar de oppervlakte om adem te halen. Daarom hebben ze een slim trucje bedacht: ze slapen maar half. Terwijl hun ene hersenhelft slaapt, is de andere klaarwakker.
 • Sommige vogels zijn geboren acteurs. Vossen lusten wel een jong vogeltje. Daarom hebben ze een slim trucje bedacht. Wanneer een vos hun nest bedreigt, lokken ze hem bij hun jongen vandaan door te doen alsof ze gewond zijn. De vos denkt een makkelijke hap te hebben gevonden en volgt de vogel, die telkens een eindje verderop vliegt. Slim, he!
 • Een slak in topconditie verplaatst zich met een snelheid van 5 meter per uur. Een haas haalt wel 70 km per uur en een slechtvalk duikt naar haar prooi tegen 380 km per uur. Zoef!

Tekening 2

 • Slangen ruiken met hun tong.
 • Wereldwijd komen 350.000 verschillende soorten kevers voor.
 • Vogels kunnen echte pestkoppen zijn. Soms zie je een hele troep kleine vogels die een grotere vogel wegpesten. Sommige vogels bombarderen de roofvogel daarbij zelfs met poep!
 • De roodborstjes die je in de zomer in je tuin tegenkomt, zijn niet dezelfde als in de winter. ‘Onze’ roodborstjes trekken tijdens de koudste maanden van het jaar naar zuiderse oorden, terwijl hun Scandinavische neefjes hier zachter weer komen opzoeken.

roodborstjes

 • De kamsalamander is met haar 20 cm de grootste salamander van ons land. Dat is niet veel in vergelijking met de Japanse reuzensalamander, die maar liefst 1,5 meter lang kan worden. Dat is maar een paar centimeter kleiner dan de schrijfster van Woudapen 😉
 • Eén hamster verzamelt in de herfst tot wel 15 kg voedsel voor zijn wintervoorraad.
 • Je kan makkelijk het verschil zien tussen een braakbal van een uil (links) of een andere roofvogel (rechts). Zitten er veel botjes in? Dan heeft er een uil zitten dineren. Die schrokken hun prooi namelijk in één hap naar binnen. De botjes, veren en vacht braken ze gewoon terug uit. In de braakballen van andere roofvogels zie je veel minder botjes, omdat zij het vlees van de botten scheuren en de grote botten niet mee opeten. Bovendien is hun maag ook veel sterker, waardoor ze botjes kunnen verteren.

 

 • Je weet ongetwijfeld dat sommige vogels in de winter naar het Zuiden trekken. Maar wist je dat ook bepaalde vlinders dat doen? Neem nu de atalanta. Die vliegt op 5 weken tijd van Noord- naar Zuid-Europa. Daarbij vliegt hij soms wel meer dan 2 km hoog! Niet slecht he, voor zo’n klein vlindertje!
 • Een zwerm sprinkhanen kan tot 80 miljoen exemplaren bevatten.
 • Een vleermuis eet 200 à 3.000 insecten per nacht.
 • Bij heel wat roofvogels, zoals buizerds en haviken, is het vrouwtje groter dan het mannetje.

In het Woudapen-natuurdoeboek vind je nog veel meer super interessante natuurweetjes.

button(1)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: