Ga op nachtavontuur!

Wat is er spannender dan een nachtwandeling?  Zelfs een natuurgebied dat je door en door kent, ziet er ’s nachts helemaal anders uit.

Doordat je zicht beperkt is, komen je andere zintuigen tot leven. Daar komt nog eens bij dat er ’s nachts minder geluiden zijn, waardoor je typische nachtelijke geluiden veel beter hoort. Ook geuren pik je sneller op in het donker.

Ervaar hoe het bos ’s nachts tot leven komt. Heel wat dieren worden pas actief in de schemering of leven (vooral) ’s nachts. Denk maar aan dassen, hermelijnen, marters, vossen, konijnen, egels, vleermuizen, sommige uilensoorten, nachtvlinders en bosmuizen. Ook dieren zoals reeën en wilde zwijnen zal je sneller in het (schemer)duister betrappen dan bij daglicht. Hou je klaar voor spannende ontmoetingen in het donker.

De ultieme nachtwandeltips

 • Check of het gebied toegankelijk is ’s nachts.
 • Ga nooit alleen wandelen. Nachtsafari’s maak je met een groepje gelijkgestemde avonturiers, je ouders of vrienden.
 • Kies een gebied dat je goed kent of ga op stap met een gids of boswachter.
 • Draag warme kleding, ook in de zomer. ’s Nachts koelt het vaak enorm af. Met een regenjasje ben je overal op voorbereid.
 • Doe stevige, waterdichte schoenen aan.
 • Let goed op waar je je voeten zet. In het donker zal je sneller struikelen over boomwortels of je voet omslaan wanneer je in een put trapt.
 • Neem een zaklamp mee, maar gebruik hem zo weinig mogelijk. Het is veel leuker zonder. Bovendien moeten je ogen telkens weer aan het duister wennen als je je zaklamp hebt gebruikt.
 • Kies voor routes met bredere paden of (deels) verharde wegen.
 • Draag een fluovestje of reflecterende armbanden, zeker als je langs wegen wandelt waar auto’s rijden. Denk eraan: als wandelaar val je niet op in het donker!
 • Ga bij voorkeur op pad op heldere nachten. Dan is het lichter en zie je meer. Bijkomend voordeel: je ziet volop sterren.
 • Bij volle maan zie je ook zonder zaklamp vaak prima.
 • Neem water mee en/of een thermos met warme thee of soep voor onderweg.

Waar kan je op nachtavontuur?

Veel natuurgebieden zijn niet toegankelijk na zonsondergang. Je checkt dit dus best even op voorhand. Er zijn echter ook gebieden waar speciale nachtwandelpaden werden uitgestippeld.

In Nationaal Park Dwingelderveld in Nederland heb je een nachtwandelroute van 5,5 km die je door de Drenthse natuur leidt. De route is gemarkeerd met reflectoren. Een zaklamp is handig om de weg te vinden, maar men raadt aan deze zo weinig mogelijk te gebruiken om volop van het duister te genieten!

In heel wat natuurgebieden worden een of meer keer per jaar nachtwandelingen georganiseerd, bijvoorbeeld tijdens de Nacht van de Nacht in oktober, rond Halloween, tijdens de Nacht van de Vleermuis, …

In Woudapen wijden we een heel hoofdstuk aan nachtelijke dieren (zoals vuurvliegjes) en avonturen.

button(1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: