Wildsafari in de stad

Reiger in stad met brommer op de achtergrond
Reigers wagen zich steeds vaker in steden.

Veel mensen denken dat er in de stad geen wilde dieren wonen. Think again! Als je een beetje oplet en weet waar en wanneer je moet zoeken, kan je gewoon midden in de stad dieren tegenkomen.

Ze hebben zich aangepast aan het stadsleven. Voor hen is het één grote snackbar. In de winter is het warmer in de stad, er lopen geen jagers rond en er zijn volop plekken om je te verstoppen en nesten te bouwen.

Ga je mee op wildsafari in de stad?

In steden vind je groot wild zoals vossen, wilde zwijnen en herten. Ze steken drukke wegen over, dwalen ’s nachts door verlaten winkelstraten en wagen zich soms zelfs tot in tuintjes en huizen.

Zo betrapte een vrouw in Brussel eens een vos in haar huis die van de restjes van haar avondeten kwam snoepen. Ook steenmarters en wilde zwijnen dwalen ’s nachts door de Brusselse binnenstad. Op de oevers van het kanaal huppelen dan weer volop konijnen.

Parkvossen en stadsbevers

In 2013 werden in de Leuvense binnenstad bevers opgemerkt die via de Dijle naar daar waren gezwommen. Hoewel dit normaal gezien heel verlegen knaagdieren zijn, schrokken deze exemplaren er niet voor terug om zich in de buurt van mensen te wagen. Ze liepen zelfs gebouwen binnen!

In het Mechelse park De Kruidtuin woont een vos. En in spoorwegbermen in Hasselt en andere steden hebben slangen en de muurhagedis het prima naar de zin tussen de warme stenen. In Londen wonen 10.000 vossen en in Berlijn 6.000 everzwijnen. In het Duitse stadje Kassel zitten dan weer 5.500 wasberen.

Slechtvalken die broeden op een kathedraal.
Een koppel slechtvalken broedt op een kathedraal aan de Brusselse Grote Markt.

Roofvogels  in de tuin

Meeuw op een verkeersbord.
Meeuw met mening. Foto: Jo Cuenen

Ook roofvogels kan je in de stad tegenkomen. Sperwers en haviken wagen zich in tuinen, waar ze kleinere tuinvogels op stang jagen. Ook torenvalken en slechtvalken jagen in steden. Slechtvalken zitten vaak roerloos op de hoogste uitkijkposten zoals flatgebouwen en kerktorens. Wanneer er een nietsvermoedende vogel voorbijkomt, grijpen ze hem in de vlucht.

In Brussel broeden elk jaar meerdere koppels slechtvalken. Ze worden opgevolgd door onderzoekers, die vaststelden dat de dieren al meer dan 40 verschillende vogels vingen. Van sommige van die vogels wisten ze niet dat ze in Brussel voorkwamen. Zo zie je maar!

 

Buizerd rust op een reclamebord.
Deze buizerd heeft alles voor jouw baby.

 

Ooievaars-(1)
Ook ooievaars zijn stedelingen geworden, zeker in Nederland. Toen ik nog in Mechelen woonde, zag ik ze weleens langs mijn raam op de vierde verdieping scheren. Het waren dieren van de grote kolonie aan Planckendael, net buiten de stad.

Veel vogels zijn echte stadsbewoners geworden. In stadsparken hakken grote bonte spechten hun nest uit in oude bomen. Ook de gaai en de bosduif voelen zich goed in stadsparken.

Stadsdieren zijn vaak een pak minder verlegen dan hun soortgenoten op het platteland. Probeer maar eens een broodje te eten als er duiven in de buurt zijn of een frietje te steken met een troep meeuwen langs je. En je hebt vast al eens hongerige mussen op bezoek gehad wanneer je op een terrasje zat te eten.

 

Spreeuw zingt in dakgoot
Deze spreeuw doet mee aan The Voice – The Dakgoot Edition.

Ook vleermuizen zijn absoluut geen verlegen jongens. In stadsparken en rond lantaarnpalen zie je hen in de zomer wanneer het donker wordt op vliegende insecten jagen. In de meeste steden zitten zelfs verschillende soorten. Overdag verschuilen ze zich tussen de spouwmuren van appartementsgebouwen. Geen reden tot paniek: vleermuizen zijn nuttige dieren die jou met rust laten en insecten eten.

Let volgende keer eens heel goed op als je in een stad bent. Welke dieren zie of hoor je? Schrijf het op. Je zal ervan versteld staan wat je aan het einde van de dag allemaal hebt opgeschreven! Deel je ervaringen op Facebook en vergeet niet om Woudapen in je bericht te taggen.

button(1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: