Wilde dieren spotten

Je hoeft heus niet naar verre landen om wilde dieren te spotten. Trek op safari in je eigen achtertuin, het bos of park. Met deze tips van de boswachter kom je gegarandeerd dieren op het spoor.

Tips van de boswachter om wild te spotten 

  • Wild spotten doe je best ’s ochtends vroeg of ’s avonds wanneer het donker wordt. Dan zijn de meeste dieren op pad.
  • De meeste sporen en dieren vind je niet in het bos. In open landschappen zoals weilanden, heide en aan bosranden zie je sneller dieren en hun sporen.
  • Wees zo stil mogelijk. Wandel langzaam, vermijd hoopjes bladeren en krakende takken. Het stilst ben je als je op gras loopt.
  • Draag geen parfum of deodorant. Dan ruiken dieren je al van ver! Om diezelfde reden wandel je ook best altijd tegen de wind in.
  • Zoek een goede schuilplek om ongezien om je heen te spieden. Het helpt ook om bruin en groen te dragen: kleuren die je in de natuur volop tegenkomt!
  • Zie je onverwacht een wild dier tijdens het wandelen? Loop dan rustig verder en probeer zo onopvallend mogelijk te kijken. Heel wat wilde dieren zoals reeën en wilde zwijnen blijven namelijk stokstijf staan wanneer ze ‘gevaar’ opmerken. Ze gaan ervan uit dat je hen dan niet ziet. Als je blijft stilstaan en naar hen kijkt of wijst, gaan ze ervandoor. Als je echter rustig verder loopt, is de kans groot dat zij ook blijven staan. Dat geeft jou de kans om dat spannend wild eens van dichterbij te bekijken!
  • Wees geduldig. Je zal dit waarschijnlijk niet graag horen, maar als je spannende dingen wil zien, moet je vaak en lang op safari gaan. Je mag niet verwachten dat je na vijf minuten al oog in oog staat met een ree (hoewel dat natuurlijk wel kan gebeuren!). Hoe vaker en langer je in de natuur bent, hoe groter de kans dat je wat ziet. Een poosje muisstil op dezelfde plaats blijven staan of zitten, kan ook helpen. Hoe langer dat poosje duurt, hoe beter. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: